Onderzoek naar straling van mobieltjes stopgezet na zeer verontrustende resultaten
- dutchawakener2
- 18 mrt 2024
- 1 minuten om te lezen

Na decennialang dieronderzoek blijkt dat blootstelling aan straling van mobiele telefoons ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Het onderzoek naar deze link is nu stopgezet.
Het Amerikaanse National Toxicology Program (NTP) heeft recent aangekondigd dat het niet langer onderzoek zal doen naar bewijs waaruit blijkt dat straling van mobieltjes dieren of mensen kan beschadigen. Wetenschappers zijn geschokt over het besluit.
Volgens de NTP vormt het onderzoek ‘een uitdaging’ en is het ‘arbeidsintensiever dan gedacht’. Wetenschapper Devra Davis, voormalig adviseur van de Amerikaanse staatssecretaris van Volksgezondheid, zegt dat dit geen reden is om te stoppen met onderzoek naar iets wat kanker lijkt te veroorzaken bij dieren.
Nooit onderzocht
De NTP heeft alle toekomstige onderzoeksplannen geschrapt. Onderzoek uit 2019 is nog altijd niet gepubliceerd. Tijdens het programma is alleen onderzoek gedaan naar 2G- en 3G-apparaten. De nieuwere 4G- en 5G-technologieën zijn nooit onderzocht.
Davis kan er met haar pet niet bij. Ze wijst erop dat dagelijks miljoenen kinderen worden blootgesteld aan deze straling.
Eén reden
In 2018 publiceerde de NTP resultaten van studies die laten zien dat 2G en 3G tumoren veroorzaken bij mannetjesratten. Uit vervolgonderzoek bleek DNA-schade in het brein, lever en bloedcellen van ratten en muizen die werden blootgesteld aan de straling.
“Waarom negeren we onderzoeksresultaten die laten zien dat er schade optreedt?” vroeg Davis. “Er is maar één reden: omdat er veel geld mee gemoeid is.”
Comments