De media schrijven dat duizenden mensen zijn overleden door hydroxychloroquine, klopt dat?
- dutchawakener2
- 10 jan 2024
- 2 minuten om te lezen

In de media wordt beweerd dat duizenden mensen zijn overleden door hydroxychloroquine. In Nederland zijn in de beginfase van de coronapandemie mogelijk mensen aan de bijwerkingen van het malariamiddel overleden, schrijven ze.
Arts-microbioloog Marc Bonten zegt in de Volkskrant dat het mogelijk om honderden slachtoffers gaat.
Het draait allemaal om een internationaal onderzoek naar het gebruik van hydroxychloroquine tijdens de pandemie. Het werd in coronatijd ook in Nederland door huisartsen voorgeschreven.
Overdosis
De Amerikaanse presidentskandidaat Robert F. Kennedy jr. merkt op dat ze het middel gaven aan coronapatiƫnten die al in het ziekenhuis lagen, terwijl je het in de eerste 10 tot 14 dagen na infectie moet nemen. Binnen die periode is het effectief, daarna niet meer.
Daarnaast kregen de patiƫnten een te hoge dosering. En last but not least: ze gaven het middel aan mensen die al stervende waren, ontdekte Kennedy. Patiƫnten die al bijna dood waren, kregen een overdosis hydroxychloroquine en nu beweren de onderzoekers dat het medicijn tot hun dood heeft geleid, vatte de presidentskandidaat samen.
Later geven werkt niet
Huisarts Rob Elens, die werd beboet omdat hij het middel had voorgeschreven, wijst erop dat hydroxychloroquine in lage doseringen samen met zink kan helpen in de eerste 10 dagen van de corona-infectie. āLater geven werkt niet,ā benadrukt ook Elens.
Met een lage dosering bedoelt de huisarts 200 mg.
Keulemans
Volkskrant-journalist Maarten Keulemans sleept in zijn artikel Donald Trump, de Braziliaanse oud-president Bolsonaro en Thierry Baudet er met de haren bij. Trump noemde het een āgamechangerā en Baudet vond het een āgoedwerkend middelā.
āWat een misleidend politiek artikel,ā vindt oud-politieagent en raadslid Haseena Bakhtali. āSamen met hydroxychloroquine worden Baudet, Trump en Bolsonaro nog even naar beneden getrokken. Het onderzoek gaat wel over de mensen die zo ziek waren dat ze werden opgenomen. Iedereen weet dat je dan al te laat bent voor HCQ.ā
Koopmans
Ook viroloog Marion Koopmans verwijst naar het onderzoek en reageert: āEn dit is dus waarom het niet verstandig is om dit soort behandelingen te doen zonder grondige studie. Er kunnen goede redenen zijn om het wel te proberen, maar dan wel in trial-verband.ā
Waarop neuroloog Jan Bonte zegt: āHet massaal gebruik van een nieuwe techniek, het mRNA-platform, toegepast als vaccin op basis van wel twee gerandomiseerde trials, de ene volledig betaald door de fabrikant, met een follow-up van iets meer dan twee maanden, waarbij harde uitkomstmaten zoals ziekenhuisopname, ic-opname en sterfte niet beschikbaar waren, en er geen gegevens over de lange termijn waren⦠Dat is WEL heel verstandig. Aldus Koopmans. Wie het snapt, mag het zeggen.ā
Comments