80 procent test positief op vrij onbekende stof die onvruchtbaarheid en vertraagde puberteit kan veroorzaken
- dutchawakener2
- 19 feb 2024
- 2 minuten om te lezen

Vier op de vijf Amerikanen worden blootgesteld aan een vrij onbekende stof in populaire ontbijtproducten, waaronder Cheerios en Quaker Oats, die gelinkt is aan onder meer verminderde vruchtbaarheid en vertraagde puberteit.
De Environmental Working Group (EWG) heeft een studie gepubliceerd in het Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology, waaruit blijkt dat een duizelingwekkende 80 procent van de Amerikanen positief is getest op een schadelijk pesticide genaamd chloormequat. Hoofdonderzoeker Alexis Temkin zei dat ‘alle alarmbellen afgaan’.
Deze ‘zeer giftige’ stof mag in producten met haver en andere graansoorten verwerkt zijn die worden geïmporteerd door de Verenigde Staten. Chloormequat wordt op de gewassen gespoten om de stengels kort en stevig te houden, zodat ze gemakkelijker geoogst kunnen worden.
Vaker hogere concentraties
De EWG trof de stof aan in 92 procent van de haverproducten die zij in mei vorig jaar in de winkel heeft gekocht, waaronder Quaker Oats en Cheerios.
Cheerios wordt gemaakt door General Mills en Quaker Oats door PepsiCo. Zij waren niet bereikbaar voor commentaar.
De EWG testte daarnaast de urinemonsters van 96 mensen die tussen 2017 en 2023 zijn verzameld. In de monsters uit 2023 werden vaker hogere concentraties chloormequat gevonden, wat doet vermoeden dat mensen in toenemende mate worden blootgesteld aan de stof.
‘Gevaarlijke’ ontwikkeling
In 2017 werd chloormequat aangetroffen in 69 procent van de urinemonsters, in 2023 in maar liefst 90 procent van de monsters. Bij dieronderzoek is aangetoond dat chloormequat de voortplantingssystemen beschadigd.
Het Amerikaanse milieuagentschap EPA stelde vorig jaar voor om het gebruik van chloormequat voor het eerst toe te staan bij de teelt van haver, gerst, triticale en tarwe in de VS. De EWG vindt dit een ‘gevaarlijke’ ontwikkeling.
De organisatie raadt consumenten aan om te kiezen voor biologische varianten.
Comments